rouw & verlies

rouw of verlies vanuit je wezenlijke natuur, natuurgetrouw

voor deze pagina is de tekst onderweg,

toch alvast een klein stukje…..

vijf fasen van een rouwproces,
het juiste rouwproces bestaat niet

Geen mens is hetzelfde, zo rouwt ook geen mens op dezelfde manier. Wel zijn er fasen die (bijna) iedereen die rouwt, doorloopt. Deze vijf rouwfases zijn in onderstaande volgorde omschreven door psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Het is volkomen normaal als er een andere volgorde plaatsvindt tijdens een rouwproces. Iedereen doorleeft rouw op zijn eigen manier en gaat niet zelden in een willekeurige volgorde door deze fasen heen. Zo ervaart de een de fasen ook intenser dan de ander. Het juiste rouwproces bestaat niet. Het heeft dan ook niet veel zin om te proberen vast te stellen in welke fase iemand of jijzelf bevind om daar vervolgens weer een conclusie uit te trekken over het rouwproces. Rouw is een individueel proces!

Ontkenning

De eerste fase in het rouwproces is vaak ontkenning: een algemeen afweermechanisme van ons denken. De waarheid is te overweldigend om te bevatten, ons denken probeert dit op te lossen door te ontkennen, geheel of gedeeltelijk.

Boosheid

Ons denken kan het niet verklaren en reageert met verdriet, boosheid, woede! Dan wordt het bijvoorbeeld geuit, naar behandelaars, artsen of betrokkenen. Soms is het God of een andere “almachtige”. Maar evengoed gebeurt het dat de boosheid zich naar binnen richt.

Het gevecht aangaan

Steeds vaker willen mensen proberen om hun verlies te verwerken door het gevecht aan te gaan of door zichzelf doelen op te leggen. Het is in deze fase van rouwverwerking dat mensen marathons gaan lopen of grote fietsprestaties verrichten tegen bepaalde ziektes, een wereldreis maken of vanaf nu echt stoppen met slechte gewoonten.

Depressie

Als resultaat van en de ontdekking dat ontkennen en/of het gevecht aangaan niet helpen om het verlies te verwerken, volgt vaak de depressieve periode. Het denken heeft alles in de strijd gegooid en niets lijkt het verdriet weg te krijgen. Het contact met de machteloosheid die je als rouwende voelt: er is niets, maar dan ook niets, wat je aan het gebeurde kunt veranderen, komt in de realiteit. En het verschil tussen wat het denken als oplossingen gecreëerd heeft en de werkelijkheid blijken niet overeen te komen, het denken geeft op.

Aanvaarding

De realiteit, dat wat werkelijk is en het denken komen bij elkaar. De realiteit dat het verdriet niet weg hoeft, dat het verdriet kan komen en gaan, de realiteit dat je niets of niemand hoeft te bannen uit je gedachten om het leven te laten leven, dat ook dat kan komen en gaan. De realiteit dat het verlies intens kan zijn en het leven in je terug keert!