relaties

onvoorwaardelijke liefde begint bij jezelf

‘Zij begrijpt me gewoon niet’
‘Hij luistert nooit’
‘Het is niet meer gezellig samen’
‘Ik zou meer intimiteit willen’
‘Waarom claimt ze me zo’

Relaties kunnen een bron van vreugde zijn maar ook van frustraties of verdriet. We voelen ons niet altijd begrepen, vinden het moeilijk onze behoeftes te uiten en houden de ander verantwoordelijk voor onze ontevredenheid. Dat geldt overigens niet alleen voor liefdesrelaties maar voor elke relatie die we aangaan met een ander. De relatie met onze ouders, kinderen, vrienden, collega’s, buren, de ober, de kassière…

Elke relatie, met wie dan ook, begint bij jezelf.

Vaak reageren we op wat we denken dat de ander vindt, zegt, doet of denkt. Ondertussen zijn we onvoldoende in contact met wat er in werkelijkheid in onszelf gebeurt. We voelen ons niet veilig genoeg om werkelijk te voelen, we hebben geleerd dat het niet veilig is wat we voelen. We zijn bang voor ons eigen gevoel.

Kortom, we weten niet goed wat er werkelijk in ons leeft. En als we dat wel weten, zijn we vaak niet goed in staat dat op een oprechte manier te uiten. Zonder de ander verantwoordelijk te maken. We hebben niet geleerd ons gevoel te ervaren, te waarderen, te weten dat ons gevoel nooit verkeerd is. We missen de ervaring dat we ons gevoel kunnen ervaren zonder daar direct conclusies aan te verbinden. We stoppen die gevoelens weg omdat we bang zijn voor de gevolgen als we ze wel toelaten. Bang dat boosheid agressie wordt, en dat verdriet ons zal verdrinken. Daardoor gaan we, meestal ongemerkt, voorbij aan onze eigen wensen, behoeftes en gevoelens en zullen daardoor steeds meer missen wat we werkelijk willen ervaren: liefdevolle aanwezigheid. In allereerste instantie van en voor onszelf.

Met liefdevolle aandacht voor onszelf kunnen we onze eigen wensen, behoeften en gevoelens erkennen, uiten en er zelf verantwoordelijkheid voor nemen. Onze relaties worden dan meer ontspannen en vrij omdat we de ander niet langer belasten met de taak om ons gelukkig te maken.

Ik bied je de mogelijkheid om te ontdekken hoe je met liefdevolle vriendelijkheid in contact komt met jouw gevoelens, wensen en behoeften, en hoe je die kunt benoemen. Naar jezelf en naar de ander. Je kunt bij mij een afspraak maken samen met je partner of alleen.