meditatie & mindful bewegen

vertragen verzachten verschuiven

MEDITATIE EN MINDFUL BEWEGEN

EEN SERIE VAN 6 BIJEENKOMSTEN

Hierin ontdekken we door meditatie en mindful bewegen hoe we kunnen kijken zonder te willen veranderen, kunnen veranderen zonder te doen.

Wat doen we als we stress ervaren, of pijn, verdriet, schaamte? Onze reactie is vaak ervan wegdraaien, het wegstoppen, of verdoven. Dit is wat we geleerd hebben en dit kan zeker een tijdelijke verlichting geven. We zoeken afleiding, gaan naar de sauna, drinken een glas wijn of gaan heel hard aan het werk. En daar is ook niks mis mee op z’n tijd. Het probleem is echter dat al die gevoelens vroeger of later toch weer terugkomen, soms zelfs heftiger dan ooit en dan?

In deze meditatie en mindful bewegen serie leren we om hier niet van weg te gaan maar er met nieuwsgierigheid naar te kijken en het te leren kennen. Met aandacht en zachtheid ontdekken we wat er gebeurt als we stress, pijn, spanning of verdriet ervaren, of juist blijheid, opwinding of verveling. Wat doen onze gedachten, wat gebeurt er in ons lijf? Kunnen we daarbij aanwezig zijn? Mindful bewegen en meditatie zijn twee vormen waarin je kunt ontdekken dat je daar niks mee hoeft te doen. Je hoeft niet iets te bereiken of je te ontspannen, of iets te veranderen. Dat klinkt misschien onlogisch maar juist daarin – het ernaar kijken zonder het te willen veranderen – kan ontspanning of ruimte onstaan en kun je langzaam uit de verkramping komen waarin je misschien een groot deel van je leven hebt geleefd. Dit proces van langzame ‘ontkramping’ zal bij iedereen weer anders verlopen.

De beide vormen – meditatie en mindful bewegen (yoga) – zijn toegankelijk en kun je in je dagelijkse leven toepassen. Deze serie is geschikt voor zowel mensen die ervaring hebben met yoga of meditatie als voor mensen voor wie dit helemaal nieuw is. Iedereen is welkom.

Kijk voor meer informatie over Willemien of Ronald op onze websites:

www.ronaldheij.nlwww.sunfloweryoga.nl

Aanmelden en informatie: yogaenmeditatie@padma.nu

Telefoon: 06 28368141 / 06 27043439

 

Mindful Bewegen

Door mindful bewegen, en adem- en ontspanningsoefeningen, is het mogelijk dat er rust ontstaat in je lichaam en in je geest. Het niet prestatiegerichte oefenen, vertragen en verzachten, brengt je aandacht heel geleidelijk van buiten naar binnen toe. Zo kun je ervaren wat er van binnen bij je speelt. Door je zelf te voeden met aandacht en zachtheid. Op die manier bereid je jezelf voor op meditatie.

Meditatie

Wat is meditatie eigenlijk? Er wordt op zoveel manieren invulling aan gegeven, er zijn zoveel soorten en er is overal wel een meditatie voor!

De benadering die ik aanbied komt voort uit persoonlijke ervaringen en bevindingen en is erg eenvoudig en toegankelijk. Daardoor ook gemakkelijk in je dagelijks leven in te passen.

Soms kun je het gevoel hebben dat je leven sterk bepaald en soms ook beperkt wordt door je denken. Dan kun je het leven ervaren als: ‘ik ben niet in balans’, ‘ik zit teveel in mijn hoofd’, of ‘ik ben niet in contact met mijn gevoel’.

Als die ervaringen lang aanhouden wordt het misschien zoiets als: ‘ik voel me te vaak lusteloos’, ‘heb ik een burn out?’ of ‘volgens mij ben ik depressief?’ Het kan ook zijn dat we proberen onszelf van die gevoelens af te leiden of te verdoven. Je kunt daarbij denken aan eten en drinken of (andere) verslavingsvormen.

Door te ontdekken waar je aandacht is, daarmee op dat moment niets te doen, en vervolgens die aandacht af en toe een beetje te verschuiven, dan zul je merken dat…, ja wat levert dat dan op?!

Dat is voor een ieder anders, gelukkig is er diversiteit en dus geen eenheidsgarantie! Er zijn natuurlijk wel dingen die mensen over het algemeen vergelijkbaar benoemen of beschrijven. Vaak komt het neer op: ‘ik voel me meer in contact met mezelf’, ‘ik ervaar veel meer rust en een ontspannen gevoel’, ‘het is een meer totale en levendige ervaring in mijn dagelijks leven’.

Maar het is voor een ieder een persoonlijke beleving, eentje die je voor jezelf kunt gaan ontdekken. Je kunt hiervoor naar India gaan en 20 jaar lang in een grot gaan zitten, je kunt het ook elke dag een beetje en in je eigen omgeving doen.

“Thuiskomen” doe je uiteindelijk in jezelf, waar je ook bent.

MEDITATIE & MINDFUL BEWEGEN

een serie van 6 bijeenkomsten

 

Data:

Zodra nieuwe data bekend zijn worden ze hier gepubliceerd.

Locatie:

Padma, Verwerijstraat 51A 4331TB Middelburg

Aanmelden en informatie:

yogaenmeditatie@padma.nu
06 28368141 / 06 27043439